Iris pentru Unifest

de Ana Maria Ciobanu

În seara de 17 noiembrie străduţele din jurul Sălii Palatului erau ticsite de grupuri de studenţi zgomotoşi şi veseli. Unii cântau refrenul de la Iris Maxima, alţii se întrebau cum o mai arăta Cristi Minculescu şi primeau rapid răspunsuri extatice de la cei care îl văzuseră la megashow-ul de pe 8 octombrie de la Polivalentă.

Pe la 20:00 prezentatorul îmbrăcat cu tricoul alb al U.S.R aprecia că ne adunaserăm cam 3000 de studenţi. După sondajul bazat pe apaluze şi ţipete se pare că cei mai mulţi amatori de Iris veneau de la facultăţile de geografie, farmacie, geologie, chimie s.a.m.d.

Am fost cam 4700 de tineri şi atmosfera s-a dovedit pe măsură. Puneţi 4000 de studenţi la un loc, trageţi cu urechea la discuţii şi garantat veţi muri de râs. Iată câteva exemple:

Grup de băieţi împieliţaţi şi pletoşi o zăresc pe o ea mignonă, blondă şi zâmbitoare.

 • Uite-o pe x-uleasca! Heeeei!

 • Bunăăă…

 • Eşti singură?

 • Nuu, cu nişte prieteni din cămin.

 • Mergi la cămin după sau mai rămâi prin oraş?

 • Nu, merg la cămin.

 • Ia număru meu şi sună-mă când se termină ca să plecăm împreună.
 • Ok(memorează numărul şi se îndepărtează)

 • Frate asta se face praf în fiecare seară. E dusă…

Cuplu de rockeraşi. Ea se uită pe o foaie de mate unde are scrijelit orarul. El e cu ochii ţintă la scenă şi aşteaptă spectacolul.

 • Băi mâine avem management cultural…

 • Nu-mi pasăăăă!!! Azi avem IRIS!

 • Da mă, da când mă gândesc la cursu ăla îmi vine…

 • Crezi că lu Minculescu îi pasă ce orar ai tu?

 • Haha!Da, cred că l-a studiat şi apoi a adaptat playlistu în funcţie de interesele noastre

 • Yess!(s-au stins luminile) IRIIIIIIS!!!

O dată cu lăsarea întunericului în sală, marea de tinerime a început să freamăte. Se striga Iris, se tropăia, se ţipa, se sărea. După un intro instrumental care a determinat studenţimea să abandoneze scaunele şi să se apropie cât mai mult de scenă, Cristi Minculescu şi-a făcut apariţia.

„Pământul îl cuprind”, „Călătorul” şi un buchet de „Bună seara prieteni!” au electrizat mulţimea. S-a lăsat cu câteva mii de airguitars. Apoi a fost momentul ca studenţii să se strângă în braţe şi să cânte alături de Iris „Baby”. Cristi a îndemnat publicul să-i dea lumină şi să aibă „grijă la sală”. Odihna a fost scurtă pentru că Minculescu cel întinerit a început să se agite în acordurile de la „Îngerii goi” şi publicul a început din nou să sară şi să dea din plete. S-a dansat şi s-a cântat tare la „Eu şi cu tine”.

Iris

În spatele lui Relu Marin(claviatură), era asuns fiul managerului Iris, Cosmin Nicoară. Puştiul cu o mină serioasă a stat pe scenă cu o chitară în braţe şi a „cântat” non-stop spre deliciul celor care l-au observat şi i-au făcut cu mâna.

Momentul cel mai frumos al concertului a fost pentru mine piesa „Tot zbor”, de pe albumul Iris II(1984). Publicul nu părea să ştie piesa. Cristi Minculescu cel zâmbitor şi vesel a strigat „Hai tată! Asta e din 84”. Nu s-a cântat ca la Polivalentă dar agitaţia a fost generală. La refrenul de la„Vino pentru totdeauna” studenţii au fost un singur glas şi o mare de braţe unduitoare.

După încă un moment instrumental, „Casino”, „Somn bizar”, „Iris Aeterna” şi „Pe ape” au zguduit Sala Palatului până la epuizare. N-am apucat să ne tragem sufletul că a şi început „Lady in black” în varianta Iris. La semnul lui Minculescu s-a bătut tare din palme pe ritm şi s-a cântat refrenul cu toată forţa celor peste 4000 de studenţi prezenţi la eveniment.

Dupa „Iris Maxima” băieţii au mulţumit pentru invitaţie, „pentru suportul moral oferit din februarie încoace”, „pentru gândurile bune” şi au ieşit din scenă.

S-a scandat şi s-a bătut din palme până când cei cinci membri ai „naţionalei de rock a României” au revenit să ne dăruiască „o floare de Iris în luna noiembrie”. Ultima piesă, „Strada ta”, a fost primită cu multă veselie. S-au făcut hore. S-a sărit. Necunoscuţii s-au îmbrăţişat.

Iris şi-au luat la revedere de la noi în acordurile de la „We are the champions”.

Judecând după studenţii epuizaţi şi extatici care nu se mai dădeau duşi din faţa Sălii Palatului, povestindu-şi unii altora „cât de adevărat a foooost”, concertul Iris a reprezentat una dintre cele mai bune idei ale Unifest-ului de anul acesta.

Galeria foto o gasiti aici.

–––

Ana Maria Ciobanu a participat la workshopul „Scrie pe bune! Scrie in Stud-Life”, tinut de Mihaela Georgescu si Denisa Caldararu.

Reclame