Live Blogging de la Ziua Tanarului Jurnalist

de Claudiu Degan si Mihai Nistor

Asociatia Studentilor la Jurnalism si Comunicare nu tine cont de grevele din oras, si a adunat lumea la Clubul Taranului Roman, pentru un training despre provocarile “Tanarului Jurnalist in Romania”.

Liviu Avram, sef sectie Investigatie Adevarul, si-a inceput training-ul discutand despre problemele de care un tanar jurnalist se loveste cand incearca sa isi duca investigatia la final.

“Jurnalistul trebuie sa detina arta de a pune intrebari. Totodata, trebuie sa stii ce sa spui; sa fii zgarcit cu informatiile oferite.”, este raspunsul lui Liviu Avram la una din intrebarile venite de la participanti.

Libraria nr.88 din cadrul Companiei de Librarii Bucuresti crede ca tinerii jurnalisti trebuie ajutati, si ne-a sustinut evenimentul oferindu-ne mapele, pixurile si foile necesare pentru a ne lua notite.

Update 1: Am inceput partea a doua a training-ului printr-un panel discussion care continua pe aceeasi tema. Lui Liviu Avram i s-au alaturat Mircea Toma, reprezentant ActiveWatch si Tiberiu Lovin, jurnalist reportervirtual.ro.

Update 2: “Informatia este tot o marfa, dar exista o diferenta intre informatie si crenvursti.”, Mircea Toma.

Update 3: “Femeia este vazuta ca “țâțe și cur” de 80% din presa din Romania.”, Mircea Toma.

Update 4: “Televiziunilor nu le pasa… totul pentru audienta.”, Tiberiu Lovin.

Update 5: “Este important ca tinerii care intra in presa astazi, sa stie ce este bine si ce este rau in acest domeniu.”, Mircea Toma.

Update 6: “Poti sa termini 100 de facultati si sa faci 100 de traininguri de jurnalistica, degeaba, daca nu ai fler. Ca tanar jurnalist, este bine daca ai norocul sa ai un sef care vrea sa te invete.”, Tiberiu Lovin.

Update 7: “Sunt sefi care sunt dispusi sa te ajute la inceput. Este spre binele tuturor.”, Liviu Avram.

Update 8: “Am avut o scoala de presa pe blogul meu, pentru a-i ajuta pe cei care incep in aceasta meserie.”, Tiberiu Lovin.

Update 9: “Ar fi o solutie ideala ca institutiile de presa sa isi recunoasca afilierea politica.”, Mircea Toma.

Cu o jumatate de ora mai mult decat era programat initial, dar cu multe concluzii interesante, training ul “Tanar Jurnalist in Romania” a reusit sa reliefeze aspectele importante din jurnalism.

Mihaela Georgescu, redactor sef adjunct Stud-Life si Denisa Caldararu, editor Stud-Life, au dat drumul workshop-ului “Scrie pe bune! Scrie in Stud-Life!”.

Aproximativ 20 de pasionati de jurnalism se vor documenta, vor scrie, isi vor suna sursele necesare, toate,  pentru a scoate cele mai bune articole care vor fi publicate in Stud-Life. Totodata, Barul Leu (”redactia informala” Stud-Life) a fost alaturi de noi, oferindu-ne racoritoare.

Update 1: Dupa un scurt seminar de “how to write it right”, facilitatorii workshop-ului i-au indrumat pe participanti pentru a-si redacta articolele. A urmat o sesiune de brainstorming, apoi s-au ales cateva subiecte: “do’s and don’t’s when you drink”, “cum sa scapi de controlor” si multe altele pe care le veti putea citi in numarul urmator de Stud-Life.

Au fost cativa care au dorit sa experimenteze o zi intr-o redactie. Cei de la Europa FM/Radio 21/Vibe FM ne-au pus la dispozitie sediul lor, pentru o scurta vizita la redactie. “A fost foarte interesant sa vad exact cum se lucreaza la radio”, ne-a declarat Gabriela Tirlie, studenta la SNSPA.

ASJC-YouthPress Romania doreste sa multumeasca partenerilor acestui eveniment: Clubul Taranului Roman, Librariei nr.88 din cadrul Companiei de Librarii Bucuresti S.A., revistei Stud-Life si Clubului Leu. Evenimentul a fost realizat in parteneriat cu Uniunea Studentilor din Romania, in cadrul Unifest 2009.

Reclame

2 comentarii on “Live Blogging de la Ziua Tanarului Jurnalist”

  1. […] inceput de la 10.00 la Clubul din cadrul Muzeului Taranului Roman. Update: In mare aveti pe site-ul ASJC ce s-a intamplat acolo. Cam 5% . Dar a fost live […]

  2. Tiberiu Lovin spune:

    Claudiu: Avram este redactor sef adjunct la Adevarul. Printre altele coordoneaza si sectia de investigatii 🙂 .