Lupta cu stereotipurile – Academia Euro-Mediteraneana pentru Tineri Jurnalisti

de Denisa Caldararu

Problema migratiei este una dintre cele mai discutate in zilele noastre. Ca jurnalisti, atunci cand vorbim despre alte persoane, indiferent de etnie sau rasa, stereotipurile ar trwebui excluse din discursul nostru. Totusi, aceasta regula nu este general respectata. Asta intentioneaza sa faca Academia Euro-Mediteraneana pentru Tineri Jurnalisti din Amsterdam: sa creeze dialog intercultural intre tineri formatori de opinie.

La inceputul lui octombrie (intre 5 si 16), in Amsterdam se va desfasura Euro-Mediterranean Academy for Young Journalists. Acesta este un curs de 10 zile despre jurnalism si dialog intercultural, in care discutiile, conferintele si activitatile practice sunt unelte in lupta impotriva perceptiilor gresite mutuale. In acest an, EMAJ se concentreaza asupra provocarilor ridicate de migratia globala. Se vrea ridicarea gradului de informare in legatura cu perceptia gresita atat despre Vest cat si despre Lumea Araba, care pot afecta negativ opinia publica, in cazul in care se practica un jurnalism iresponsabil.

Optsprezece tineri jurnalisti (limita de varsta este de 30 de ani), noua din statele membre UE si 9 din tarile mediteraneene care iau parte la Procesul Barcelona (Algeria, Egipt, Israel, Iordan, Lebanon, Mauritania, Moroc, Palestina, Siria, Tunisia, Turcia) vor fi selectati. Pentru a fi eligibil, trebuie sa fi jurnalist in an terminal sau in primii ani de profesie, trebuie sa voresti fluent engleza iar activitatea trebuie sa se incdreze intr-una dintre formele media prezentate pe durata Academiei: presa scrisa, presa on-line, radio sau tv.

Termenul limita pentru trimiterea aplicatiilor este 22 iunie. Impreuna cu formularul standard, trebuie trimis si un portofoliu al activitatii tale si o scrisoare de motivatie.

Cursul si platforma on-line ce va fi dezvoltata vor sa creeze o retea de tineri jurnalisti care sa continue lupta cu stereotipurile, inceputa de acest workshop.

Pentru mai multe informatii accesati adresa http://www.emaj2009.org

Reclame