Workshop Presa online: riscuri si responsabilitati

Centrul pentru Jurnalism Independent organizează workshopul cu tema Presa on-line: riscuri şi responsabilităţi, în data de 8 mai 2009, între orele 14.00 şi 18.00. Moderator va fi Georgiana Ilie, jurnalist freelance.

O dată ce pui un text sau o fotografie pe Internet, rămân indexate pentru totdeauna. Vor apărea la fiecare căutare pe Google, indiferent de cât timp a trecut şi, mai ales, indiferent dacă le-ai şters sau nu.

Acesta este un lucru bun. De ce? Pentru că informaţia, precum coafura, rezistă. Niciun mafiot sau baron local nu va putea cumpăra tot tirajul unei ediţii on-line a unui ziar pentru ca o anchetă să nu ajungă la public. Chiar dacă o decizie nedreaptă a unei instanţe va ordona ştergerea unui articol, el va putea fi găsit oricând în adâncul Internetului. Şi nicio persoană nu mai este anonimă: orice faptă sau scriptă a sa, dacă a ajuns pe Internet, rămâne pentru totdeauna la dispoziţia publicului.

Stai… cum? Şi dacă o persoană a fost acuzată pe nedrept de viol? Şi dacă. Şi dacă s-au furat fotografii personale din computer sau de pe Facebook şi au fost făcute publice pe un site? Şi dacă. Şi dacă a semnat altcineva cu numele meu? Şi dacă.

Memoria Internetului nu discriminează. Editorii publicaţiilor on-line, fie că sunt de ştiri sau de divertisment, sunt cei care fac diferenţa dintre conţinutul bun şi rău al Internetului. Pentru că ei decid, conform setului de valori pe care îl au, ce ajunge la public şi ce nu.

Dacă eşti editor de presă on-line şi vrei să afli cum iau astfel de decizii 15 editori din Balcani şi din Anglia, vino vineri, 8 mai, de la ora 14:00, la Centrul pentru Jurnalism Independent. Centrul pentru jurnalism independent va avea un workshop despre Ghidul de bune practici ale jurnalismului on-line al Reţelei Sud-Est Europene pentru Profesionalizarea Presei (SEENPM) şi studii de caz.

Taxa de participare la workshop este de 50 lei. Confirmarea participării se face la mailul mihaela@cji.ro sau la telefon 021.311.13.75, până miercuri, 6 mai, ora 17.00.

Reclame