Prima iubire a lui Marcel Proust…madlena de Carturesti

Articol de Adina Antonie si Elena Vulpe

 Echipa ASJC s-a strans azi la o madlena, un vin fiert sau un ceai fierbinte, în librăria Carturesti. Astfel, am pasit si noi in cautarea iubirii lui Swann, alaturi de tinerii prezenti la eveniment. Lansarea cartii a avut loc in „sub-Carturesti”, locatie boema, cu miros de scortisoara si de ceai.

Echipa ASJC la lansarea cartii "O iubire a lui Swann"

Echipa ASJC la lansarea cartii "O iubire a lui Swann", fotografie de Andrei Ionita

Invitati sa vorbeasca despre carte au fost: Mircea Cartarescu, Alex Leo Serban, Ioan T. Morar si Cristian Teodorescu. Cei patru au analizat mai mult despre personalitatea lui Proust si influenta lui generală în literatura universală, decât despre tema cartii. Acest lucru ni s-a parut nepotrivit, tinand cont ca majoritatea tinerilor prezenti nu citise opera lui Proust.

Ioan T. Morar a comparat cartea cu un sms mai lung. Tot el a mentionat ca „O iubire a lui Swann” se poate incadra in topul romanelor de dragoste alaturi de „Tristan si Isolda” sau de „Romeo si Julieta”.

Ioan T. Morar si ASJC, fotografie de Andrei Ionita

Ioan T. Morar si ASJC, fotografie de Andrei Ionita

„Sunt doua tipuri de persoane: cei care nu l-au citit deloc pe Proust şi cei care l-au citit demult”, spune Mircea Cărtărescu. Acesta a impartasit publicului doua anecdote, pe care nu le puteam intelege decat daca am fi cunoscut in amanunt opera si viata lui Proust.

Mircea Cartarescu si ASJC, fotografie de Andrei Ionita

Mircea Cartarescu si ASJC, fotografie de Andrei Ionita

Alex Leo Serban a vorbit despre ecranizarea cartilor lui Proust. Invitatul a mentionat despre imposibilitatea de a transpune pe pelicula tensiunea, atmosfera si personajele exact asa cum sunt prezentate intr-o carte.

„Romania este printre putinele tari in care exista doua traduceri integrale ale operei lui Proust”, a afirmat Cristian Teodorescu. Publicistul roman a povestit despre prima sa lectura a operei lui Proust la varsta de numai 19 ani, fiind dezamagit de frazele ambigue, neincheiate si lipsite de sens. Totusi, ulterior a descoperit ca textele lui Proust sunt pline de muzicalitate.

De la stanga la dreapta: Ioan T. Morar, Mircea Cartarescu, Alex Leo Serban si Cristian Teodorescu, foto de Andrei Ionita

De la stanga la dreapta: Ioan T. Morar, Mircea Cartarescu, Alex Leo Serban si Cristian Teodorescu, foto de Andrei Ionita

Din pacate, absenta microfoanelor a facut ca multe dintre lucrurile interesante spuse de invitati sa nu ajunga la toti ce prezenti in sala. Invitatia de la sfarsitul lansarii de a gusta din „briose” si ceai nu a fost posibila deoarece ambele se terminasera de ceva timp. Cei prezenti au fost supusi si la alte neplaceri: lipsa scaunelor si pozitionarea neadecvata a mesei invitatilor.

Noi am cumpara ziarul impreuna cu cartea. Voi?

Reclame