Urmatoarea generatie de jurnalisti se intalneste la Bruxelles, intre 15 si 17 octombrie

Intre 15 si 17 octombrie 2008, 200 de tineri jurnalisti din Uniunea Europeana se vor intruni in cadrul evenimentului European Youth Media Days pentru dezbateri de top si pentru a produce media. Perioada de aplicare este deschisa pana pe 24 septembrie, pe www.youthmediadays.eu.

Bruxelles, 4 septembrie 2008 – Materiale proaspete de presa, minti deschise si idei provocatoare. Intre 15 si 17 octombrie urmatoarea generatie de jurnalisti se intruneste la Parlamentul European din Bruxelles in cadrul celei de-a doua editii a evenimentului European Youth Media Days. Gazduita de Parlamentul European si organizata cu sprijinul European Youth Press, intrunirea a 200 de jurnalisti aflati la inceputul carierei ofera oportunitatea unor discutii largi pe probleme europene, din perspective diferite si pe baza unor realitati diferite.

Programul editiei din acest an a European Youth Media Days accentueaza nevoia de a crea un pod peste granitele nationale din mass-media, fapt care sa poata genera un spatiu public si politic european. Pentru atingerea acestui obiectiv, participantii vor lua parte la discutii cu vorbitori precum presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pőterring, conducatorii grupurilor parlamentare europene sau cu corespondenti de presa din Europa.

Tineri interesati de mass-media si politica europeana, studenti la jurnalism sau tineri jurnalisti rezidenti al unuia dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pot sa aplice pentru a participa la acest eveniment pana pe 24 septembrie, pe site-ul dedicat evenimentului, www.youthmediadays.eu.

TINERII CREATORI DE MEDIA IMPARTASESC VIZIUNEA LOR ASUPRA EUROPEI

Alejo Vidral-Quadras, vicepresedintele Parlamentului European, Francesca Ratti, directorul general pentru Comunicare al Parlamenului European, si reprezentantii European Youth Press vor deschide evenimentul in seara zilei de 15 octombrie. Conducatorii diferitelor grupuri politice din Parlamentul European vor dezbate in mod critic viziunea lor asupra viitorului Europei, asupra rolului acesteia in lume si asupra politicilor sale economice si sociale. Ulterior, tinerii jurnalisti se vor intalni cu parlamentari si corespondenti de presa de la Bruxelles. Tinerii creatori de media de pe continent vor impartasi ideile si abordarile lor intr-un alt panel care va avea loc tot in prima seara a evenimentului.
Ziua de 16 septembrie va fi dedicata in intregime producerii de materiale de presa. De la televiziune la radio, de la presa scrisa la presa electronica si la fotografie de presa, participantii vor lucra pe diferite teme, fiind ghidati de creatori de media profesionisti si bucurandu-se de inputul unor membri ai Parlamentului European. Temele seminarelor vor include o serie larga de subiecte si formate, precum „Cu cat mai mare, cu atat mai bine?”, un tabloid despre largirea UE, „Mori de vant nucleare”, o dezbatere TV controversata despre viitorul surselor de energie si despre schimbarea climatica, „EUROpolitan”, o incercare de a crea o revista pentru femeile din Europa sau „O presa libera? Adevarul doare”, care va pune sub lupa nivelul libertatii presei.

Vineri, 17 octombrie, tinerii creatori de media vor descoperi Europa intr-o zi. Ziua va incepe cu un discurs-cheie al lui Hans-Gert Pőterring, presedintele Parlamentului European, tinut in cadrul ceremoniei de decernare a premiilor oferite de Parlamentul European pentru jurnalism si va oferi acces in lumea mass-media si a politicii de la Bruxelles. In timpul vizitelor la Comisia Europeana, la Consiliul francez al presedintiei UE si la Centrul international de presa, EYMD va ridica probleme legate de libertatile cetatenesti si de perspectivele care se intind dincolo de granitele actuale ale UE. Evenimentul se va incheia cu o seara dedicata tuturor tipurilor de media care va oferi o perspectiva asupra viitorului mass-mediei europene.

Toate informatiile legate de European Youth Media Days si de procedura de aplicare sunt disponibile
online pe www.youthmediadays.eu.

Pentru mai multe informatii, contactati:

ASJC Romania
asjc.bucuresti@yahoo.com

Reclame