Ziua 2 – ASJC la Forumul ANOSR 2008 din Iasi (prima parte)

by Denisa Nica

Trezit la 7 cu forta. Chiaunit in drumul spre micul dejun, mancat repede, facut multe poze. Album online available soon.

Ajuns la sesiunea introductiva. Prezentare foarte misto a programului POS-DRU (program de finantare destinat tinerilor) de catre un reprezentant al Centrului National pentru Invatamantul Profesional si Tehnic. Inteles ca prin aceasta institutie avem acces la Fondul Structural European pe baza de proiecte pentru studenti. Priceput exact cum la nivel de procedura. Venit idei o gramada, posibil de materializat una. Detalii in curand.

Pauza de masa (plus de luat bilet de tren ca sa nu repetam experienta statului in picioare de la venire) si apoi intors pentru Deschiderea Oficiala.

Intram acum in dezbaterea „Proiectul de Lege a Invatamantului Superior”. Lumea incepe sa se aseze, revenim cu detalii mai pe seara.

Later edit:

Incepe dezbaterea pe langa proiectul de Lege a Invatamantului Superior. Invitati sunt:
– Din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii, director al Directiei de Programe Universitare – Corneliu Munteanu
– Rectorul Facultatii de Medicina din Iasi – prof. dr. Cristian Dragomir
– Prorectorul Universitatii Al. I. Cuza din Iasi – prof. univ. Carmen Cretu
– presedinte Alma Mater pe probleme de legislatie – Stefan Grigoras

Irina Tudor (presedinte ANOSR) deschide discutia adresand invitatilor si noua, celor peste 100 de studenti din toata tara din sala, prima intrebare:

1. Cum ar trebui sa fie legea invatamantului? Sa reprezinte un cadru legislativ larg, definind principii generale, flexibil, sau sa contina o prezentare detaliata?

Rector Fac. de Medicina, Cristian Dragomir: Considera ca ideala este o flexibilitate a legii care sa ofere universitatilor autonomie, dar sa existe un control al statului asupra unor aspecte precum acordarea de titluri/functii universitare.
Reprezentant Ministerul Ed, Corneliu Munteanu: Confirma ca deja deciziile cu privire la programa universitara se iau autonom, la nivelul universitatilor. Aduce referire la o nota pregatita de Minister unde vor fi prezentate conditiile si domeniile de competenta pentru dezvoltarea programelor de invatamant.
Reprezentant Alma Mater, Stefan Grigoras: Puncteaza faptul ca finantarea universitatilor va fi facuta pe cicluri de studii, rezultatul direct fiind faptul ca profesorii nu vor mai promova studentii doar pentru a rezolva problemele financiare ale universitatii.

Later edit 2:

Incepe o sesiune de intrebari/raspunsuri din partea studentilor pentru invitati. Reprezentantii studentilor din toata tara adreseaza in principal reprezentantului Ministerului Educatiei intrebari cu privire la:
– evaluarea universitatilor
– standardele de calitate si auditul acestora
– ce se intampla cu rezultatele evaluarilor universitatilor din Romania? La ce ajuta?
– este 2010 un deadline realist pentru stabilirea unui cadru al calificarilor?

Later edit 3:

Discutia continua. Imposibil de contorizat intrebarile si raspunsurile, asa ca revin cu un rezumat al concluziilor undeva pe luni, asa.

Later edit 4:

S-a incheiat discutia despre Legea Invatamantului si ne pregatim sa discutam rezultatele chestionarelor aplicate membrilor ANOSR. Vine imediat stire separata pe tema asta. Pe curand!

Reclame